Президентът на Световната банка Робърт Зелик идва в България
Президентът на Световната банка Робърт Зелик идва в България / снимка: Reuters

Президентът на Групата на Световна банка Робърт Зелик ще посети България от 9 до 11 август, съобщиха от българския офис на банката. Той ще бъде придружен от еврокомисаря, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Георгиева е бивш вицепрезидент и корпоративен секретар на Групата на Световна банка.

Президентът Зелик и еврокомисар Георгиева и ще се срещнат с българския държавен глава Георги Първанов, с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на външните работи Николай Младенов. Придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и еврокомисар Георгиева, Зелик ще посети пътен участък в процес на рехабилитация, включен в Проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура, съфинансиран от Световната банка.

"Като нова страна-членка на ЕС България има уникалната възможност да се възползва максимално от наличната европейска помощ за ускоряване на сближаването на жизнения стандарт", заяви Зелик. "Инвестициите в инфраструктура, включително в транспортна инфраструктура, са изключително важни за повишаване конкурентоспособността на страната. Очаквам с нетърпение дискусиите по какъв начин Световната банка, в тясно партньорство с Европейската комисия и европейските институции, може да подпомогне България да се възползва максимално от съществуващите ресурси", допълва той.

От 11 до 13 август президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик ще посети Молдова и Латвия.