През юни започва проект за транзит на газ през България
През юни започва проект за транзит на газ през България / netinfo

Още в средата на юни се очаква да стартира нов проект за транзит на природен газ от Русия през България за Южна и Средна Европа. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след срещата с ръководството на „Газпром” в Москва.

Новият проект тотално ще промени България в геостратегически план за транзит на природен газ, заяви Румен Овчаров. Количествата синьо гориво, които ще преминават през страната ни, ще са в пъти по-големи от сегашните. През миналата година „Газпром” е доставил за страната ни и транзитирал за Гърция, Турция и Македония 3,2 млрд. куб. м газ.

Според руски енергийни експерти, цитирани от вестник „Комерсант”, от новия проект България ще печели между 600 милиона и 2 милиарда щатски долара годишно.

Министър Овчаров се срещна и с председателя на „Атомстройекспорт” Сергей Шматко. Двамата са обсъдили преговорите с подизпълнителите за строителството на АЕЦ „Белене”. Според Шматко проектът „Белене” върви нормално, голяма част от съществуващите проблеми вече са пред разрешаване.

Според руски електронен сайт „Атомстройекспорт” ще пусне облигация от 500 милиона долара за строежа на два нови блока на АЕЦ „Белене”. Румен Овчаров коментира, че те нямат отношение към строителството на централата.