През октомври ясни цените на винетките
През октомври ясни цените на винетките / netinfo

Няма да има значително увеличение на цената на винетните стикери от догодина, но винетката няма да може да бъде по-евтина от най-евтината в страните от ЕС. За това ни задължава нова евродиректива, съобщи председателят на Агенция Пътища Веселин Георгиев по време на заседание на транспортната парламентарна комисия.

Най-ниски в момента са цените на винетките в Словакия, най-високи в Унгария, каза пред депутатите Веселин Георгиев. Цените за България за 2007 година ще са ясни в средата на октомври. Спорен е въпросът дали ще има винетки за един ден, това ще наложи отпечатване на огромен резерв стикери, каза председателят на Агенция „Пътища”.

„Ясно е, че съотношението между стикер К1 и К3 не може да е над едно към шестнайсет”, обясни Георгиев.

През 2007 година в България няма да има завършена магистрала, която да отговаря на европейските изисквания, затова няма да има ТОЛ такса, обявиха от Агенция „Пътища”.

Асоциацията на шофьорите инвалиди постави пред депутатите проблема, че сега се издават безплатни винетки на всички инвалиди, но има ограничения в кубатурата на автомобилите, които могат те да ползват. Това ограничение затруднява неподвижните хора, които имат нужда от по-големи автомобили.

От Агенция „Пътища” съобщиха, че миналата година са раздадени 110 000 безплатни винетки.