Превозвачите със съдебни искове заради щетите от граничната блокада
Превозвачите със съдебни искове заради щетите от граничната блокада / БГНЕС, архив

Съюзът на международните превозвачи в България ще подадат искове за компенсации и обезщетения за нанесените им материални и морални щети по време на блокадата както в български, така и в гръцки съдилища. Това каза пред БТА председателят на Съюза Йордан Арабаджиев.

По прогнози на превозвачите от блокадата на гръцките фермери по границата са им нанесени преки и косвени щети за 12-13 милиона евро. Освен преките загуби те са претърпели и щети, свързани със загуби на пазари и пропуснати ползи. Надяваме се чрез действията, които сме предприели да постигнем някакъв резултат, който да обезпечи поне част от загубите, каза Арабаджиев.

Той подчерта, че от 9.00 часа тази сутрин е влязло в сила споразумението с протестиращите фермери от Гърция и на този етап всички гранично-пропусквателни пунктове са отворени и минаването през тях е безпрепятствено и без напрежение на всички превозни средства.

"Битката" за това кой, как и кога ще мине през граничната бразда продължи 40 дни, като най-тежко това се отрази на превозваческите фирми, отделно индиректно пострада като цяло и българската икономика.

Арабаджиев добави, че за няколко часа ще организират контрапротест и ще спрат вноса на гръцка селскостопанска продукция на българска територия, ако фермерите си позволят да нарушат споразумението.