Превеждат 5 млн. лв. за екозавода в Шишманци
Превеждат 5 млн. лв. за екозавода в Шишманци / netinfo

5 милиона лева ще бъдат преведени от „Публични инвестиционни проекти” АД за строителството на екозавода в Шишманци, съобщи зам.-кметът на Пловдив Георги Григоров. Той уточни, че от компанията са потвърдили в писмо до общинската администрация допълнителното финансиране, но са поставили условия за харченето им.

Държавното дружество ще следи парите да бъдат изплащани само срещу реално извършени дейности, каза Григоров. Петте милиона лева са част от компенсациите за приемане на софийските бали. Областният управител Тодор Петков заяви, че Пловдив ще поиска дофинансиране от 15, 837 млн. лв. от финансовото министерство за завършване на завода за преработка на твърди битови отпадъци. Сумата била посочена в писмо, изпратено от консорциума за изграждане на завода.

Според консоциума вложенията възлизат на 16.9 милиона лева без ДДС. В договора, сключен между община Пловдив и консорциума, за построяването на завода и пускането му в експлоатация е записано, че са необходими 37, 107 милиона лева без ДДС.

До края на седмицата екипът на областния управител ще изготви предложение до Министерски съвет за дофинансиране на екозавода, а до края на следващата седмица ще се проведе среща на Тодор Петков с кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

Правителството обеща 47 милиона лева на Пловдив за приемане на софийските отпадъци, като 15 от тях бяха за екозавода. До момента от цялата сума са преведени само 3 милиона лева.