Премахват ограничения за инвалиди в наредбата за таксиметров превоз
Премахват ограничения за инвалиди в наредбата за таксиметров превоз / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Премахват ограничения за инвалиди в наредбата за таксиметров превоз
50317
Премахват ограничения за инвалиди в наредбата за таксиметров превоз
  • Премахват ограничения за инвалиди в наредбата за таксиметров превоз

Инвалиди вече ще могат управляват таксиметрови автомобили, съобщават от Комисията за защита от дискриминация. Според досегашната наредба за таксиметров превоз на пътници, водачът на лек таксиметров автомобил трябваше да отговаря на изискването да е физически здрав и да не е инвалид. В свое решение от лятото на миналата година, комисията установи пряка дискриминация в наредбата, чрез която се извършвало разделяне на хората по признак увреждане без ясно установена законна цел. След изпратени предписания от страна на комисията до Министерството на транспорта, транспортният министър Ивайло Московски уверил, че ограничението ще бъде премахнато.

Във визираната наредба има текст, чието съдържание е с твърде неопределен характер, обясни Анели Чобанова от Комисията за защита от дискриминация.

„Това е да са физически здрави и да не са инвалиди, което включва в себе си много широк обхват от лица", коментира тя. Според Чобанова под ударите на този текст би могъл да попадне дори един диабетик.

„Тъй като най-вероятно ако има някакви сериозни увреждания в следствие на своя диабет, то той ще бъде с експертно решение на ТЕЛК, което автоматически го прави инвалид. А в същото време диабетикът не би могло да се каже, че е опасен за превозваните пътници в таксиметров автомобил, например."

След като комисията установява дискриминация, тя дава предписание на транспортното министерство да предприеме мерки за преразглеждане и промяна на текста в наредбата.

„За наша радост министър Московски откликна много бързо на предписанията в решението на комисията и ни уведомява чрез свое писмо, че самата наредба подлежи на изменение и е обнародвана в Държавен вестник Наредба за изменение на Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници", коментира тя.

Чобанова обясни още, че сега действащата наредба засягала единствено таксиметровите водачи. По думите й за лицензираните превозвачи за вътрешен и международен превоз е налице международна правна уредба, която изключвала подобни формулировки.