Предвиждат замразяване на парите за втората година майчинство
Предвиждат замразяване на парите за втората година майчинство / снимка: БГНЕС
Предвиждат замразяване на майчинските през втората година на 340 лв. месечно
82296
Предвиждат замразяване на майчинските през втората година на 340 лв. месечно
  • Предвиждат замразяване на майчинските през втората година на 340 лв. месечно

За втора поредна година правителството ще замрази размера на майчинството на 340 лева - това е заложено в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за догодина, който беше представен от социалния министър Ивайло Калфин и управителя на НОИ Бисер Петков.

За сметка на това от средата на следващата година пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило с прогнозните 2.5 процентни пункта. Очаква се броят на пенсионерите да нарасне незначително - с около 8000 души, заради увеличаването на възрастта за пенсиониране, и от друга страна заради възможността за предсрочно пенсиониране при недостиг на възраст.

НОИ предвижда индексация на пенсиите с 2,5%

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обясни, че настоящата система стимулира майки да стоят по-дълго вкъщи и да не се връщат на работа, защото ако преди завършването на първата година те решат случайно да се върнат на работа, губят по-нататък плащането. Ако решат да изкарат първата година и втората година да се върнат, тогава получават половината от тези 340 лева, тоест 170 лева.

„Там се уточнихме, че действително е добре да се търсят начини да се подпомагат работещите родители и тези, които се връщат на работа. С увеличаването на сумите, които се изплащат за втората година, се върви в обратна посока", каза министърът.

Калфин: Ще дадем помощи на най-слабите пенсионери за Коледа

По отношение на коледните добавки към пенсиите Калфин каза, че има идеи и нагласа те да се отпуснат, следи се състоянието на бюджета и като се уточни каква е сумата, с която може да се разполага, ще се реши как може да се случи това.

Министърът обясни, че са направени всички разчети за всички варианти, а това, което липсва, е сумата, която ще може да се разпредели, което пък зависи от изпълнението на бюджета.

Въвежда се общ размер на помощта за семейство според броя на децата

Социалният министър съобщи още, че е предложил различни варианти за определяне на размера на детските добавки за 2016-та година. Един от вариантите предвижда увеличаване на подоходния критерий над сегашните 350 лева на член от семейството, а друг вариант залага на увеличаването на сумата, която семейството ще получава според броя на децата.