Предвиждат сертификати за производителите на екоенергия
Предвиждат сертификати за производителите на екоенергия / снимка: БГНЕС

Производителите на екологична енергия задължително да бъдат сертифицирани. Това предвижда проектонаредба на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Досега производителите на ток от възобновяеми енергийни източници не са притежавали сертификат за дейността си. В новата наредба на енергийния регулатор търговците ще бъдат задължени да представят удостоверението, за да бъде изкупена енергията им. Малките търговци, които произвеждат под 1 мегават зелена енергия, ще се сертифицират за срок от една година, а тези с прозиводство над тази цифра – за шест месеца.

Удоставерението ще струва на прозиводителите 600 лв. На обществено обсъждане на наредбата в Комисията за енергийно и водно регулиране изкупвачите от Националната електрическа компания предложиха този срок да се съкрати до три месеца. По думите на председателя на регулатора Константин Шушулов това би ощетило сериозно производителите.

От комисията признаха, че сертифицирането цели регулиране на дейността на търговците на зелена енергия и предотвратяване на незаконното прозиводство. Очаква се нарадбата да влезе в сила до есента на тази година.