Предвиждат 10 000 лв. глоба за за работодател, наел работник без трудов договор
Предвиждат 10 000 лв. глоба за за работодател, наел работник без трудов договор / netinfo

За всеки служител, нает без трудов договор, глобата за работодателя да е в размер на 10 000 лева, предвиждат промени в Кодекса на труда, които парламентът обсъди на първо четене.

Досега санкцията за работник без трудов договор беше в размер на 1000 лева, с поправките ще стане 10000 лв., а целта е превенция, обясни председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

„За сравнение ще ви кажа, че в Германия за аналогични случаи наказанието е 500000 евро и 5 години затвор. Мерките са в посока превенция на спазването на трудовото законодателство. Другият тип права на инспекцията по труда - става въпрос за това, че инспекторите на труда вече ще имат право да искат легитимация на работници и служители на съответния обект, за да може на практика да се възползват от възможността колко хора работят на този обект, дали тези, които са в списъка на работодателя са същите, които са там”, каза Адемов.

С измененията се дава възможност за отпуск по желание за 15 дни на бащата при раждане на дете. „Този отпуск не е за сметка на отпуска на майката, нито за сметка на платения отпуск по трудово правоотношение на бащата. Идеята тук е да се сподели отговорността по отглеждането на детето в първите най-тежки дни, след появата на новия член на семейството”, обясни председателят на социалната комисия в парламента.