Предупреждението за спиране на европари е изречение, написано с пропагандни цели
Предупреждението за спиране на европари е изречение, написано с пропагандни цели / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Предупреждението за спирането на европейските пари е едно изречение, написано с пропагандни цели. Това заяви в "Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й в доклада има критики към всички държави.

Златанова съобщи, че около 50% от парите, които сме могли да усвоим по програмите 2007 - 2013 г., реално са влезли в страната ни.

България е на предпоследно място по усвояване на европари

Преди нас е само Румъния, а след нас в класацията е Италия. Страната ни е с голяма разлика в класацията и от Румъния, и от Италия, призна Златанова. За усвояването от предишния период има още около 3 млрд. лева, които може да бъдат усвоени в следващите две години. От новите оперативни програми вероятно още през първата половина на 2014 г. ще започне усвояването на средства по "Човешки ресурси".

„Този тип изречения се използват за чисто пропагандна цел. Вече година почти опозицията се опитва да ни обясни как Европейската комисия ще ни спре парите или ни ги е спряла. Европейската комисия категорично отказа да влезе в този политически капан, защото това са опитни хора, които неведнъж е опитвано да бъдат използвани за вътрешнополитически цели от доста по-неопитни политици от тях. И сега очевидно на дневен ред дойде Европарламентът. Така опитът да бъде използвана европейска институция за вътрешнополитически цели отново не успя", коментира Златанова.

По думите й това са няколкостотин текста в този доклад, които докладват как са изхарчени всички европейски пари и целият европейски бюджет от институциите, от държавите-членки, какви слабости са допуснати. „Няма държава, неспомената в този доклад с една или друга слабост", заяви още Златанова.

По-конкурентоспособна икономика в Европа

Не става дума само за пари. Трябва да се замислим поне веднъж на 5 години, когато има евроизбори, защо ни е събрала Европа, заяви вицепремиерът. Тя посочи, че една от задачите е Европа да стане една по-конкурентоспособна икономика. "Трябва да постигнем растеж, който да допринесе за приобщаването на всички европейски граждани. Целта на всичко това е европейските граждани да живеят по-добре", каза Златанова.

Вицепремиерът се спря по-подробно на реформите в два сектора - образование и здравеопазване. Тя констатира, че реформите там са очаквани от цялото общество през последните 10 години.

"Разговорът с Европейската комисия продължи по-дълго, защото за последните 9 месеца нашето правителство трябваше да изработи стратегически документи в редица области, сред които са и образованието и здравеопазването", посочи Златанова и добави: „Знаете, че в тези сектори имаше страх и имитация на реформи. Смяташе се, че здравеопазването е за лекарите, а не за пациентите. Ние искаме да стане обратното".

През следващия програмен период, който ще приключи през 2020, страната ни ще получи около 15 милиарда евро от ЕС. От тях приблизително половината (7 милиарда евро) ще отидат за подпомагането на земеделието. Останалите средства ще бъдат разпределени по 9-те Оперативни програми.

Златанова против легализирането на какъвто и да е наркотик

При дебата за разрешаването на марихуаната за медицински цели трябва да се подчертава конкретната причина за употребата, заяви правосъдният министър.

„Аз нито веднъж не видях репортер, който говори със зависими в клиника за лечение. Засега много ме учудва, че основно обсъждаме ползите от марихуаната и други наркотици, но не и вредата от тях. Аз пак казвам, че моята лична позиция е, че ни искам България да е мястото, където свободно се търгува с наркотици", завърши Златанова.

Цялото интервю със Зинаида Златанова може да чуете на Radio.DarikNews.bg