Представят проект за предизвикателствата пред България
Представят проект за предизвикателствата пред България / netinfo

Проект за предизвикателствата пред България във връзка с приемането на Лисабонската стратегия ще представи пред правителството и Народното събрание Икономическият и социален съвет обяви председателят му д-р Лалко Дулевски по време на конференция, посветена на обновената Лисабонска стратегия и икономическата реалност у нас.

Дали икономическият растеж у нас ще продължава да се крепи само върху туризма и търговията с имоти и как да се увеличи делът на селското стопанство и научноизследователската дейност от БВП е първото предизвикателство в проекта на Икономическия и социален съвет.

Според д-р Дулевски е нужна дискусия по механизмите за увеличаване на публичните инвестиции и на новите външни инвестиции в сектори като транспорт, енергетика, технологии.

Спешно да се вземат мерки за намаляване на броя отпадащи от училище българчета, чийто дял е два пъти по-висок от този в новите еврочленки, предлага Съветът. Като приоритети са очертани миграционната политика на България и осигуряване на резервни фондове за пенсионната система, какъвто ще бъде Сребърният фонд.

Министърът на финансите Пламен Орешарски формулира предизвикателствата пред икономическата политика у нас. Като основни проблеми министър Орешарски посочи изпреварващото нарастване на заплатите спрямо производителността на труда и преходът от икономика, основана на ниските разходи, към икономика на знанието.