Представят пакет от реформи в БДЖ
Представят пакет от реформи в БДЖ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очаква се днес ръководството на БДЖ да представи мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите в компанията. Ако те бъдат одобрени от управляващите, то превозвачът ще получи субсидията си, която бе спряна през юли заради неизплащане на заем.

През тази седмица трябва да бъде създаден кризисен щаб за решаване на проблемите в железниците, обяви в петък изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев. Щабът ще бъде във формат министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заместник-министри и ръководството на БДЖ. Проблемите започнаха след спиране на субсидията за железопътния превозвач поради непогасена вноска на заем.

Тази ситуация изправи превозвача буквално пред фалит и затова оттам обмислят драстично съкращаване на персонала и спирането на около 200 влака, каза Недев. Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че на ръководството е възложено да предложи пакет от мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите, които, ако бъдат одобрени, ще върнат средствата на превозвача в размер на около 14 млн. лв. месечно. Дянков отрече да има опасност за съкращаване на хиляди служители в БДЖ.

Синдикатите от своя страна казаха, че е възможно да се стигне до стачки заради ситуацията в компанията. Председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев бе категоричен пред Дарик, че държавата трябва да каже какво е бъдещето на железопътния холдинг.