Представиха постигнатите резултати по ИСПА в сектор „Транспорт”
Представиха постигнатите резултати по ИСПА в сектор „Транспорт” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Представиха постигнатите резултати по ИСПА в сектор "Транспорт”
37350
Представиха постигнатите резултати по ИСПА в сектор "Транспорт”
  • Представиха постигнатите резултати по ИСПА в сектор "Транспорт”

67 км железопътни  линии, 7 жп гари, 205 км пътища I-ви клас, 39 км автомагистрали, без АМ "Люлин, изграден терминал на Летище София. Това е обобщеният отчет на свършеното в сектор "Транспорт" на ИСПА до края на 2010 г., представен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред Комитета за наблюдение, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

От транспортното министерство уточняват, че продължава и работата по трите проекта   в  изпълнение. По проекта за строителството на „Дунав мост 2” при Видин-Калафат са изпълнени 60 процента от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение и 53 процента от прилежащата инфраструктура, a разплатените средства по тях са над 115 млн. евро. Очаква се и отговорът от Европейската комисия /ЕК/ по искането за удължаване на срока за ползване на европейските средства за "Дунав мост 2" до края на 2012 година.

По железопътния проект Пловдив-Свиленград са изпълнени 90 процента от общия обем строителни работи по фаза "1" - Крумово-Първомай, като разплатените средства са в размер на 87 млн. евро.

Строителните работи по фаза "2" - Първомай-Димитровград, са изпълнени на 70 процента, а разплатените средства са 47 млн. евро. За останалата част на трасето - от
Димитровград до Свиленград, има вече изготвена апликационна форма за финансиране по оперативната програма "Транспорт", която се разглежда в ЕК.   

94% финансово изпълнение и 96% изпълнение на строителните дейности по автомагистрала "Люлин", отчетоха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Очаква се строителните работи по нея да приключат до 15 май 2011 година.