Представиха ползите и възможностите от сътрудничество между България и Пакистан
Представиха ползите и възможностите от сътрудничество между България и Пакистан / Sofia Photo Agency, архив

Представянето на Пакистан като дестинация за инвестиции пред българския бизнес е част от подписаното споразумение за сътрудничество между изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и посланика на Пакистан Бабар Хашми. Янев обясни, че това е възможност за развитие на българския бизнес и разширяването му на други пазари. Посланик Хашми допълни, че двете страни могат да си сътрудничат в сфери като туризмът, енергетиката и инфраструктурата. Освен това той изтъкна, че Пакистан е един от най-големите износители на спортна екипировка.

Сътрудничество между България и Пакистан е възможност за развитие на българския бизнес на други пазари, което предполага и инвестиции в страната ни, обясни изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. По думите му имаме опит в много сектори, който можем да реализираме в Пакистан. Сред сферите за инвестиции са текстилът, туризмът и още:

"Селско стопанство, което при нас е механизирано, в Пакистан не е. Възможност е пред строителния бранш изграждането на различни видове офис -, бизнес- или жилищни сгради, което при тях не е достатъчно развито. Но имайки предвид, че тази страна е 200 млн. души, голяма част работоспособни млади хора, със сигурност това предполага една възможност за допълнително развитие", каза Янев.

Посланикът на Пакистан Бабар Хашми обясни, че двете страни имат търговски отношения повече от 50 години, а това е първото споразумение между тях.

"България е спортна нация, а Пакистан е един от най-големите износители на спортни облекла в света, може би не знаете, че световната купа Бразука в Бразилия е направена в Пакистан.

Пакистан не е футболна нация, защото любимите ни игри са хокей, крикет и скуош, но сме много добри в производство на екипировка по международен стандарт например всички футболни топки, с които целият свят игра на Световното по футбол, са направени в много малко градче в Пакистан - Сиалкут", каза Хамши.

Посланик Хашми обясни, че България и Пакистан могат да си сътрудничат в много области сред които инфраструктурата, енергетиката и туризма.