Предприемачът, който се отказа от дял за 25 млн. лири заради колело
Предприемачът, който се отказа от дял за 25 млн. лири заради колело / Thinkstock/Getty Images

Британското мобилно приложение SwiftKey, основано от трима възпитаници на Кеймбридж, беше продадено на Microsoft за 174 милиона лири.

Единият от тримата обаче е продал дела си от компанията преди това, за да си купи велосипед, пише The Telegraph.

Крис Хил-Скот, който създал фирмата заедно с Джон Рейнолдс и Бен Медлок през 2008 г., се е отказал от дела си същата година, защото не бил удовлетворен от дългите часове работа и малкото изкарани пари, свързани със стартираща компания.

Сега той работи за държавна институция, чиято цел е да дигитализира дейностите на правителството. Хил-Скот написа в Twitter, че това е "най-голямата грешка, която е правил" и публикува снимка на документа за оттеглянето си от компанията.

Сега Рейнолдс и Медлок получават милиони от сключването на сделка с Microsoft. А делът, който Хил-Скот продал тогава, сега се оценява на 25 млн. лири.

Приложението се използва на приблизително 300 милиона смартфона, замествайки фабричната клавиатура. Мобилният софтуер е в състояние да изучи навиците на потребителите и да подсказва следващата дума. Същата технология се използва в гласовата система на известния учен Стивън Хокинг.

Първоначално SwiftKey продаваше приложението, но през 2014 година то стана безплатно с възможност за закупуване на допълнителни функции. Тази година приходите паднаха до 8.4 милиона лири, загубите се увеличиха, а това направи компанията подходяща цел за придобиване.

Закупуването на една от най-обещаващите британски технологични фирми се извършва на фона на надпредварата между технологичните гиганти в областта на изкуствения интелект.

Източник: Фокус