Предлагат услугите на топлинните счетоводители да не са задължителни
Предлагат услугите на топлинните счетоводители да не са задължителни / снимка: БГНЕС
Предлагат услугите на топлинните счетоводители да не са задължителни
67851
Предлагат услугите на топлинните счетоводители да не са задължителни
  • Предлагат услугите на топлинните счетоводители да не са задължителни

Топлинните счетоводители да не са задължителни, а етажната собственост да може да се договаря директно с Топлофикация. Това предвижда подготвени от социалистите промени в Закона за енергетиката. Според левицата това ще доведе до намаление на цените на парното.

В момента всички са длъжни да използват топлинни счетоводители, а идеята е да се даде възможност на домоуправителите еднолично да сключват договор с Топлофикация. Депутатът от левицата Явор Куюмджиев обясни, че при това положение ще може да бъдат спестени услугите на топлинните счетоводители.

„В момента всички са длъжни да използват топлинни счетоводители. Дори да има някоя сграда или някой индивидуален потребител, който има само една къща, той не може да се договори директно с Топлофикация, той трябва да има топлинен счетоводител. Ние искаме това да го освободим, да не е задължително. Който може и има желание и разбирателство в етажната собственост, да не използва задължително топлинен счетоводител, а да се договаря директно с Топлофикация. По този начин ще се освободи инициативността на гражданите, ще се освободи разбирателството между тях. А тези, които не могат да се разберат, ще стане по обичайния начин", допълни депутатът от левицата.

Куюмджиев прогнозира, че ако промените бъдат приети, това ще доведе до понижаване на сметките за ток.

Социалистите планират до края на ноември всички идеи да бъдат обсъдени и те да станат факт от следващата година.