Предлагат у нас да се допускат само коли със зимно оборудване
Предлагат у нас да се допускат само коли със зимно оборудване / netinfo

Тировете и автомобилите да минават през граничен контрол на влизане в България и на нашата територия да се допускат само коли със зимно оборудване. Това ще предложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на вътрешния министър Румен Петков. Новината съобщи министър Гагаузов в интервю за Дарик радио по повод поредния инцидент вчера на магистрала „Хемус”, при който закъсали тирове с летни гуми причиниха целодневно задръстване в района на Витиня и попречиха на екипите да опесъчат пътя.

По думите на Гагаузов причината за инцидента е и в недобрата съгласуваност между трите министерства – на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешните работи по организацията на движението.

Ето какво каза министър Асен Гагаузов в предаването „Дарик кафе”.

„Трябва да се подобри организацията на движението още от преминаването на българска граница, да се знае, че не могат да влизат на наша територия автомобили, тирове и други, които нямат подготовка за зимата. Те пречат на всички останали. Трябва съвместно да се осъществява този контрол и чрез Министерството на транспорта, за да си инструктира фирмите по какъв начин трябва да се движат автомобилите им, в каква изправност трябва да бъдат и разбира се от службите на „Пътна полиция”, които трябва да осъществяват този контрол. Като прибавим към това и ангажимента, който има фонд „Републиканска пътна инфраструктура – да опесъчава и да поддържа пътя в един нормален вид. Пак бяхме изненадани в средата на декември от един сезон, който всички очакваме и който нормално си дойде”.