Предлагат печалбите от хазарт над 5000 лв. да се декларират пред данъчните
Предлагат печалбите от хазарт над 5000 лв. да се декларират пред данъчните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат печалбите от хазарт над 5000 лв. да се декларират пред данъчните
45794
Предлагат печалбите от хазарт над 5000 лв. да се декларират пред данъчните
  • Предлагат печалбите от хазарт над 5000 лв. да се декларират пред данъчните

Печалбите от хазартни игри над 5000 лева ще се декларират пред данъчните. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложени от финансовото министерство. При плащането на данъка се предвижда и да се закръгляват сумите в полза на данъкоплатеца, за да се спестят разходи на администрацията.

За да не се изпада в ситуация, когато огромни доходи се обясняват с печалба от хазартни игри, ще бъде въведен праг от 5000 лева за задължително деклариране на печалбите. Това е една от промените в закона за облагане на доходите върху физическите лица. Принципът е като декларирането на заеми над 5000 лева, обясняват от финансовото министерство.

Сред другите промени са отпадането на задължението за подаване на декларация на хората, които имат доходи само от трудов договор. Досега хората, които са сменили работодателя си през годината, трябваше да подават декларация.

Промените засягат и доходите от наем на площи, които са собственост на повече от едно лице. Досега трябваше да се издават служебни бележки на всеки един от собствениците, докато отсега нататък наемателят ще им превежда сумите с 10% по-малко, като по този начин те автоматично ще попадат в хазната, като отпадне задължението на собствениците да ги декларират.

Ако дължим данък от 100,84 лева, в хазната ще трябва да се внесат само 100 лева, тъй като с промените в закона ще се облекчи механизмът за определяне на годишния данък с правилото „закръгляване към всеки лев", обясняват от финансовото министерство. Това винаги ще е в полза на данъкоплатеца.