Предлагат добавки да компенсират плоския данък за ниските доходи
Предлагат добавки да компенсират плоския данък за ниските доходи / снимка: Sofia Photo Agency

Хората с ниски доходи, които работят в частния сектор, да получат индивидуална добавка от 2008 година, равна на точната загуба от въвеждането на плоския данък. Предложението е на синдикатите във връзка с въвеждането на 10-процентен единен данък върху доходите от началото на следващата година. Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, работодатели и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа” обсъдиха проект за компенсиране на доходите.

130 млн. лв. трябва да осигури бизнесът у нас, за да компенсира губещите след въвеждането на плоския данък, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов. Работещите в общо 10 сектора като селско стопанство, хранително-вкусова и текстилна промишленост ще бъдат най-ощетени, сочат разчетите на синдикатите.

Частният сектор на може да бъде задължен да увеличава доходите, обясни лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Синдикалистите предлагат постоянни бонуси, равни на загубите от пропорционалния данък, съответно за заплата от 220 лв. ежемесечно добавка от 22 лв., за заплата от 300 лв. – бонус от 17 лв. и заплащане от около 7 лв. за доход от 400 лв.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че бизнесът има воля за експертни проговори за увеличаване доходите на хората. Заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян излезе с предложението компенсациите да са еднократни увеличения на заплатите. Обсъжда се разпространението на колективните трудови договори в десет бранша, за да се извадят доходите на светло, каза Желязко Христов. Според него ако бизнесът не компенсира работещите, рискува да ги загуби. До петък синдикатите ще проведат експертна среща с работодателите, за да намерят точната формула, съобщи министър Емилия Масларова.