Предлагат да сменяме топлинния счетоводител, без да подменяме измервателните уреди
Предлагат да сменяме топлинния счетоводител, без да подменяме измервателните уреди / снимка: БГНЕС
Предлагат да сменяме топлинния счетоводител, без да подменяме измервателните уреди
67196
Предлагат да сменяме топлинния счетоводител, без да подменяме измервателните уреди
  • Предлагат да сменяме топлинния счетоводител, без да подменяме измервателните уреди

Да можем да сменяме топлинния счетоводител без да се налага подмяна на уредите за дялово разпределение. Това е предложение, върху което работят управляващите. Според ресорния министър Драгомир Стойнев е проблем на фирмите за дялово разпределение как ще предават данните си, но със сигурност хората не трябва да бъдат задължени да купуват нови уреди. Стойнев бе категоричен, че парното няма да поскъпне през този отоплителен сезон.

Сериозен проблем пред хората, които искат да сменят фирмата за дялово разпределение, е нуждата от инвестиции в нови уреди. Затова управляващите подготвят наредба, в която да осигурят преносимост на данните, обясни Драгомир Стойнев на първия си блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

Според подготвяната наредба хората няма да бъдат задължени да сменят уреда, независимо че сменят счетоводителя. По думите на министъра е задача на топлинните счетоводители самите те да намерят решението, но по никакъв начин човек, когато избира топлинният счетоводител, той де факто да търпи допълнителни разходи.

Стойнев е категоричен, че за всеки отделен абонат ще се гледа потреблението от предходната година, на базата на което ще се правят прогнозните сметки. Според министъра, за да има по-справедливо разпределение на сметките в един жилищен блок, може в абонатните станции да се слага допълнителен уред, който да дава по-вярна информация на онова, което реално се е потребило.

Драгомир Стойнев обеща, че за новия отоплителен сезон няма да има увеличаване на цената на топлоенергията за домакинствата.

От 1 октомври енергийният регулатор запази цената на природния газ, съответно на топлата вода и парното на равнището им от първи юли. Още тогава от газовия доставчик „Булгаргаз" прогнозираха, че вероятно цената ще се запази и от началото на следващата година.