Предлагат агроминистърът да дава разрешение за отстрел на мечка и дива коза
Предлагат агроминистърът да дава разрешение за отстрел на мечка и дива коза / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат агроминистърът да дава разрешение за отстрел на мечка и дива коза
31421
Предлагат агроминистърът да дава разрешение за отстрел на мечка и дива коза
  • Предлагат агроминистърът да дава разрешение за отстрел на мечка и дива коза

Министърът на земеделието да дава разрешение за отстрел на кафява мечка и дива коза, а не екоминистърът, както е сега, такава промяна в закона за лова са внесли депутати от ГЕРБ. Аргументът им е, че така по-бързо ще се взимат решения по казуси като последните, при които мечки нападнаха хора. От министерството на околната среда остро възразиха и нарекоха поправките абсурдни. Приемането им било възможно, ако страната ни е решила да се отказва от опазването на тези защитени видове.

Вносителят на предложението Емил Димитров обясни, че мотивът да се прехвърли издаването на разрешение към аграрното ведомство е, че там има стотици специалисти, подготвени теоретически и добри практици, които имат дългогодишен опит със стопанисването на мечки.

„Това са защитени видове и по въпроса за това кой кога може да отстрелва защитени видове може да се произнася единствено Министерството на околната среда и водите, тоест органът, който управлява и контролира тяхната защита. Не може звено, което има стопански функции да осъществява разрешителния режим. Единствено това е възможно, ако сме решили да се отказваме от защита на тези видове, което смятаме, че е недопустимо", каза заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Не само зам.-министър Манева се обяви против поправките. Депутатът от левицата Пенко Атанасов също възрази. „Навява мисли дали не са в интерес на тези, които спечелиха ловните полета. Но това са средства, които ще влязат при тези, които са собственици на тези ловни полета", коментира той.

„Това е несериозно. Законово и формално отдавна съм напуснал всякакви дружества и не съм в конфликт на интереси. Освен това, в закона пише, че разрешенията ще ги издава министърът, а не депутатът", каза Емил Димитров.

Според плана за управление на популацията на кафявата мечка 8 на сто от нея могат да бъдат отстреляни, а досега не е превишаван половин процент, твърди още Димитров.