Предават Нова Плама на новия й собственик
Предават Нова Плама на новия й собственик / netinfo

Окръжният съд в Плевен издаде постановление за предаване собствеността на рафинерията в несъстоятелност "Нова Плама" на новия й собственик. Това съобщи съдия Силвия Кръстева, говорител на Съдебната палата в Плевен.

През следващата седмица синдиците на нефтопреработвателното предприятие ще въведат във владение фирмата "Хайуей логистик център" – Пловдив, която купи на търг с тайно наддаване производствената площадка на 18 юни т.г. за 44 милиона и 400 хиляди лева, при първоначална цена 42 милиона и 224 хиляди лева.

Фирмата, с управител и собственик Ангел Стефанов, е изплатила изцяло сумата за покупката, не са постъпили жалби по повод търга, поясни съдия Кръстева. Представител на купувача посочи желанието му, след като се направи пълна преценка на състоянието на съоръженията, те да бъдат модернизирани по европейски стандарти и "Нова Плама" да възстанови производствения си капацитет за преработка на 1 милион и 200 хиляди тона нефт годишно.

Синдиците на рафинерията работят по разпределението на получените 44 400 000 лева за изплащане дългове към кредитори на "Нова Плама". Според търговския закон първо ще бъдат върнати обезпечените вземания на банките, след което ще бъдат разплатени разноските по несъстоятелността и вземанията на бивши работници.