Правят конфедерация в туризма
Правят конфедерация в туризма / netinfo

На 6 септември се очаква да бъде учредена Национална конфедерация по туризъм, която да обединява поне 18 сдружения в бранша. Това съобщи председателят на Националния брод по туризъм Георги Гергов, след като Управителният съвет го упълномощи за това.

Целта е тази организация да води разговори с правителството за проблемите в сектора, тъй като в момента работещите в туризма са разпръснати в отделни организации. Една от идеите е и конфедерацията да се занимава с категоризацията на хотелите, а държавата да поеме регистрацията на туристическите зони и места.

От борда предлагат да има консултативен съвет по туризма начело с премиера и участието на 7 министри. В момента съществуващия съвет не е ефективен, защото е на ниво заместник-министри, които не могат да решат проблемите, мотивира се Гергов.

След днешното общо събрание бордът си постави за цел да задържа българските туристи у нас. Това не е лесно на фона на продължаващия строителен хаос и изтичането на кадри от България, коментира Гергов.

Той съобщи още, че големите хотели свалят цените драстично. По данни на Румен Драганов, който от днес е член на Контролния съвет на борда, тенденцията за намаляване на средните приходи от стая в хотел ще продължи и през следващите години. Основна причина за това е огромното застрояване – около 300 000 нови легла са се появили на туристическия пазар през последните 10 години.

На мястото на напусналите петима членове на управителния съвет на Националния борд по туризъм Ветко Арабаджиев, Людмил Стайков, Евгения Банева, Валентин Йосифов и Соня Колтуклиева влизат Красимир Гергов, Георги Крумов, Георги Илиев, Георги Велчев, Младен Мутафчийски. В Управителния съвет влиза и бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Васил Иванов-Лучано.