Правителството одобри антикризисните мерки
Правителството одобри антикризисните мерки / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Правителството одобри 60 антикризисни мерки в подкрепа на фиска, бизнеса, заетостта и домакинствата. За 59 от тях кабинетът подписа споразумение със социалните партньори тази сутрин. Допълнителната мярка беше предложена в последния момент от вицепремиера Симеон Дянков. Тя променя модела на изплащане на болничните.

Правителството очаква да събере най-много приходи от продажбата на емисии по протокола от Киото, приватизацията на миноритарни държавни дялове и съкращаване на разходите в бюджетните организации с 10 процента. Това стана ясно от разчетите в гласувания днес антикризисен документ, съдържащ 59 консенсусни мерки. Около 142 милиона лева ще бъдат спестени от отложеното въвеждане на добавките за старост и увеличаването на вдовишките добавки, които трябваше да бъдат въведени от 1-ви юли. Премиерът Бойко Борисов увери, че най-късно до 2 седмици държавата ще разплати задълженията си към бизнеса чрез Българската банка за развитие. Управляващите се ангажираха също, че през тази година няма да увеличават здравната вноска, и че до края на 2011-та година няма да намаляват пенсионната вноска.

Правителството одобри антикризисните мерки
netinfo

Правителството въвежда три нови данъка като антикризисна мярка - данък върху доходите от хазартните игри, данък върху оборота на застрахователите и данък „Лукс", който ще натоварва двойно собствениците на жилища с данъчна оценка над 300000 лв. и на автомобили с оценка над 70000 лв. Около 450 млн. лв. трябва да се съберат от съкращаването на парите за бюджетните организации, като според Николай Ненков от КНСБ мярката е леко променена. „Успяхме да сведем едно намерение за 10-проценто намаляване на заплатите в бюджетната сфера, да го модифицираме и то да е обвързано само с това дали са изпълнени процентите за съкращение, тоест ако са направени процентните съкращения, тогава няма да има намаление с 10 процента на работните заплати", обясни той.

В подкрепа на доходите на хората се създава механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли и отпадане на тавана на обезщетенията за безработица. Засега няма да бъде увеличаван ДДС, като премиерът Бойко Борисов обвърза отлагането с неясния все още размер на бюджетния дефицит. „Трябва да кажа, че се съгласих ДДС да остане на ниво от 20 процента, независимо че вътрешното и всякакво мое убеждение е, че той трябва в годините да намалява и ако тези договори за над 2 млрд. лв. не успеем да ги развалим, отиваме и вдигаме ДДС", каза премиерът. 

Правителството одобри антикризисните мерки
netinfo

Утре мерките ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание.

59-те антикризисни мерки, за които бе подписано споразумение вижте ТУК