Правителството не би обжалвало негативно решение на ЕК за заменките
Правителството не би обжалвало негативно решение на ЕК за заменките / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството няма да обжалва решението на Европейската комисия, в случай че тя осъди страната ни да плаща заради нерегламентираната държавна помощ при заменките на земи. Това каза на пресконференция земеделският министър Мирослав Найденов.

Той посочи, че хипотезите по този казус са три - едната е България да бъде оправдана, втората - да бъде установено нарушение на закона и проблемът да отиде на съдебна инстанция и третият, най-вероятният - ЕК да вземе решение, че е налице нерегламентирана държавна помощ и да започне механизъм за събиране на разликата между пазарната и административната оценка.

Министър Найденов и председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова съобщиха, че на среща с юристите от Коалиция "Да остане природа в България" са се договорили за съставяне на работна комисия, която за изготви регламент, при който администраторът на тази помощ да издаде актове, с които да принуди бенефициентите да върнат разликата между пазарната и реалната цена. Това ще стане до няколко седмици, а до март готвените от тях промени в Закона за държавната помощ да влязат в сила, пише БТА.

Министър Найденов изрази личното си мнение, че повечето от 147-те бенефициенти, предмет на разглеждане в ЕК, сами ще пожелаят да върнат взетите имоти. Причината е, че заради новите промени в Закона за горите, те няма да могат да променят тяхното предназначение и съответно да ги застрояват. Петнадесет от тях обаче вече са изсекли взетите гори и са ги застроили те няма как да бъдат върнати. В тези случаи собствениците ще трябва да заплатят разликите в цените.

В състава на работната група ще влязат юристи от МЗХ, Министерство на финансите, на МИЕТ, на МТИТС, неправителствените организации и др.

Найденов призова опозицията да съдейства и подкрепи законодателните марки, за да може разликата в сумите да бъде събрана и да бъдат предотвратени подобни нарушения в бъдеще. В противен случай страната ни ще бъде осъдена да заплати стотици хиляди лева, припомни Найденов.

Тома Белев, председател на Коалицията "Да остане природа в България", благодари на министър Найденов за адекватната по думите му реакция и изразената пред ЕК позиция и подчерта, че коалицията ще участва активно в изработването на законодателните промени.