Повишаването на заплатите ще вдигне цените
Повишаването на заплатите ще вдигне цените / netinfo

Съществува риск от увеличаване на осигурителната тежест, чрез рязко повишаване на максималния осигурителен доход и задължителните минимални осигурителни прагове. За това алармира в свой анализ „Индъстри Уоч” по повод средата на мандата на правителството.

Подобни планове трябва да се преосмислят при разглеждането на бюджета за 2008 година, смятат икономистите. Според тях съществен риск за икономическия растеж крие необоснованото увеличаване на заплатите в публичния сектор. Резултатът от такава политика ще бъде понижаване на инвестициите и увеличаване на цените.

Данъците могат да се намалят по-смело, без дори са нужни съкращения и реформи в разходните политики. Заплатите на учителите могат да се увеличат, ако се въведе диференцирано заплащане на труда им. Според „Индъстри Уоч” в управляващите не се забелязва воля за премахване на монопола на Националната здравно-осигурителна каса при задължителното осигуряване. Затова при финансирането и управлението на здравните услуги предстоят по-сериозни реформи.