Потребители искат да плащаме данъците на каси
Потребители искат да плащаме данъците на каси / www.sxc.hu

Потребителска организация настоява в държавните институции да бъдат разкрити каси, на които гражданите да плащат задълженията си към бюджета в брой. Писмо с исканията си асоциацията "Активни потребители" е изпратила до министрите на вътрешните работи, на финансите, на правосъдието и до Висшия съдебен съвет, съобщиха от организацията.

Посредничеството на банките и комисионните за превод не са предвидени в закона, посочват потребителите. В момента тези задължения се плащат основно чрез банкови преводи, което товари гражданите с комисионни за превод.

От асоциацията посочват, че понякога таксата за превод на банката, избрана да обслужва съответната институция, е равна или надхвърля размера на задължението. "Активни потребители" дават пример с получаването на копие от съдебно решение, за което се плаща държавна такса от 10 стотинки на страница и от три до пет лева такса за обслужващата банка при внасянето на сумата по сметката на съда.

Държавните институции и съдилищата масово отказват да признаят или не информират гражданите, че може да платят държавната такса с таксови марки. Плащането в брой изобщо не е възможно, защото съществувалите по-рано каси са закрити.

Държавни таксови марки се продават навсякъде в пощите /с номинал 0,10, 0,20, 0,50, 1,20 и 5.00 лева/, но малко хора знаят, че това също е вариант да си платят задължението, посочват от асоциацията. Много и от ведомствата дори не са запознати с тази възможност. Обслужващите банки са поставени в монополно положение и имат необосновано високи такси за превод.

"Като организация, изразяваща позициите и мнението на потребителите, се обръщаме към вас с искане да упражните законовите си правомощия и да предприемете нужните действия, така че плащанията на държавни такси в съдилищата, КАТ, НАП, НОИ, Агенция по вписванията и другите ви подопечни ведомства, да бъде извършвано според закона, като бъдат разкрити каси за пряко разплащане в брой", се посочва в писмото на асоциацията "Активни потребители".