Постигнаха консенсус за професионалните пенсионни фондове
Постигнаха консенсус за професионалните пенсионни фондове / снимка: Sofia Photo Agency
Постигнаха консенсус за професионалните пенсионни фондове
34065
Постигнаха консенсус за професионалните пенсионни фондове
  • Постигнаха консенсус за професионалните пенсионни фондове

Правителството се отказва от създаването на солидарен фонд за ранно пенсиониране на категорийните работници и запазва старите условия за пенсионирането им до края на 2013-та година. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и синдикатите. Трите страни са взели следното решение: в Националния осигурителен институт да се прехвърлят само натрупаните индивидуални партиди на работниците, които ще се пенсионират през следващите три години, а останалите партиди да продължат да се управляват от частните дружества. До началото на 2014-та година новоотпуснатите пенсии на тежките категории ще се изплащат от НОИ със средства от партидите, а при недостиг на пари ще се допълва с ресурс от държавния фонд "Пенсии". Окончателният вариант на промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъде гласуван от правителството следващата сряда.

Натрупаните пари по партидите на категорийните работници, които ще се пенсионират до началото на 2014 година, са на обща стойност около 100 млн. лв., обясни финансовият министър Симеон Дянков. „Тези пари наведнъж се преместват в НОИ, така че той да може да разполага с тях още от началото на 2011 година и 2011-а, 2012-а, 2013-а и от тези пари да се разплаща. Което пък е приемливо и за Министерството на финансите от тази гледна точка, че този дефицит, който иначе допълнително ще се отвори, ако просто се беше отложило цялото решение, сега този дефицит един вид може да се запълва с тези допълнителни средства", каза той.

С прехвърлянето на партидите работодателите на тези работници вече ще правят допълнителните вноски в НОИ. Професионалните фондове остават в частните дружества, което според директора на едно от тях Даниела Петкова е в полза на хората. „Ние вярваме, че ако те продължат да бъдат клиенти на професионалните фондове, ще получават в бъдеще по-високи пенсии, отколкото може да им плати солидарната система", каза тя.

Окончателният вариант за ранното пенсиониране трябва да стане ясен в понеделник. Засега дискусионен остава и стартът на вдигането на стажа и възрастта за пенсия.

По време на днешното правителствено заседание финансовият министър Симеон Дянков отново е предложил вдигането на стажа за пенсиониране да започне от догодина, вместо от 2015-та година, както се договориха синдикати и работодатели.