Последен срок за отчитане на емисии парникови газове
Последен срок за отчитане на емисии парникови газове / снимка: БГНЕС

Всички предприятия у нас, които изхвърлят парникови газове и още не са представили данни за отчетените емисии за 2007 г., трябва да направят това до края на днешния ден. В противен случай ще им бъдат предоставени пропорционално намалени квоти от оставащия ограничен ресурс. Това съобщиха от Българската стопанска камара след приключилото заседание на междуведомствената група към министерството на околната среда и водите.

От камарата алармираха, че българският бизнес може да бъде разорен, ако до края на месеца не изпрати в Европейската комисия исканите данни.

Предприятия, които очакват значителен недостиг за 2007 г., могат да преценят необходимостта от откриване на сметки в действащи национални регистри на страни-членки на ЕС. Незабавно след регистрацията на сметките следва да бъдат закупени квоти, валидни за първия период на търговия, тоест от 2005 до 2007 година , с които да бъде гарантиран оцененият очакван недостиг за 2007 г. На Наличните квоти за периода 2005 – 2007 г. се обезсилват в края на месец април тази година, съобщават още от стопанската камара.

Веднага след официалното нотифициране на новото разпределение на квотите за миналата година към Европейската комисия междуведомствената работна група към екоминистерството ще обсъди метода и процедурите по преразпределението на свободните квоти по задължени инсталации за периода 2008-2012 г.