Поскъпването на петрола - централна точка в дневния ред в Джеда
Поскъпването на петрола - централна точка в дневния ред в Джеда / cнимкa: БГНЕС

В Джеда, пристанищен град на Червено море, се откри съвещание за енергията, организирано по инициатива на Саудитска Арабия, предаде АФП.

Участват 36 страни производителки и големи потребителки на петрол, 22 петролни компании и седем международни организации. Те ще обсъдят причините за поскъпването на петрола на международните пазари и начините за овладяването му. Кралят на Саудитска Арабия Абдала, който пръв взе думата, обяви, че страната му е увеличила през последните месеци добива на петрол от 9 милиона барела дневно на 9,7.

„Саудитска Арабия е готова да помогне на бедните страни да се справят с високите цени на черното злато. Предлагаме в рамките на ОПЕК да се създаде фонд от един милиард долара”, заяви още на срещата Абдала. Той изрази също така готовност страната му да отпусне нисколихвен заем от 500 млн. долара. Кралят смята, че цените се покачват заради спекулантите и високите налози и такси. Освен това той посочи, че Саудитска Арабия е готова да отговори на всяко допълнително търсене на петрол от страните консуматорки.