Поръчките за Дриймлайнър са вдигнали печалбата на Boeing
Поръчките за Дриймлайнър са вдигнали печалбата на Boeing / снимка: БГНЕС

Американската самолетострителна компания Boeing Co. („Боинг”) обяви, че печалбата й за второто тримесечие възлиза на 1,1 млрд. долара (800 млн. евро) след отчетената загуба за същия период на миналата година. Компанията продължава да набира инерция за разлика от европейския си конкурент Airbus („Еърбъс”), предаде АП.

Печалбата на Boeing за тримесечието, приключило на 30 юни, възлиза на 1,35 долара за една акция в сравнение със загубата от 160 млн. долара (115,67 млн. евро) или 21 цента на акция, отчетена през същия период година по-рано, когато на компанията се наложи да покрие разходите по дело, заведено срещу нея от правителството.

Приходите на Boeing за второто тримесечие са нараснали с 14 на сто до 17 млрд. долара (12,29 млрд. евро) спрямо 15 млрд. долара за същия период на миналата година, като са надхвърлили очакванията на Уолстрийт. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Томсън файненшъл, бе за печалба от 1,16 долара на акция и приходи на стойност 16,2 млрд. долара (11,71 млрд. евро).

Вторият в света производител на граждански самолети след Airbus е на път да изпревари европейския си конкурент по доставки до началото на следващата година благодарение на модела 787 Дриймлайнър, за който са направени 683 твърди поръчки от близо 50 клиента.