Porsche ще пуска хибридна версия на Cayenne
Porsche ще пуска хибридна версия на Cayenne / снимка: BGNES

Германският производител на спортни автомобили Porsche („Порше”) обяви, че до края на десетилетието ще пусне на пазара хибридна версия на спортния автомобил с висока проходимост (SUV) модел Cayenne („Кайен”), предаде ДПА.

Очаква се хибридната версия на Cayenne да бъде с намален разход на гориво при същата сила на придвижване, заяви инженерът Михаел Лайтерс, който отговаря за програмата, предаде БТА.

В момент на нестихващи дискусии за климатичните промени един пазарен лидер като Порше, трябва да предлага автомобили с нисък разход на гориво и ниво на вредни емисии или в противен случай всеобщото мнение за марката ще се промени, коментира Лайтерс.

Новият хибрид ще бъде с разход на гориво от 8,9 литра на 100 км в сравнение с най-икономичния до момента Cayenne, който изразходва 12,9 литра за 100 км, отбелязва инженерът.

Хибридната технология се базира на бензинов двигател с вътрешно горене и електрически двигател, който функционира независимо или успоредно с първия.

Порше съобщи за новата хибридна версия в момент, когато законодателите в ЕС приканват производителите на автомобили до 2012 година да ограничат емисиите на въглероден диоксид средно до 130 гр/км.

Порше разработва новия хибрид съвместно с най-голямата германска автомобилна компания Volkswagen (Фолксваген) и нейното поделение Audi („Ауди”). Лайтерс допълни, че през 2009 година се очаква на пазара да бъде пусната и хибридна версия на 4-местното спортно купе Porsche Panamera („Порше Панамера”), посочва ДПА.