Порожанов: Бюджетният дефицит за 2014-а не може да остане 1,8%
Порожанов: Бюджетният дефицит за 2014-а не може да остане 1,8% / netinfo

Бюджетният дефицит за тази година не може да остане в рамките на 1,8 процента, но е задължително той да не надхвърли 3 процента от БВП на начислена основа съгласно изискванията на Евростат, като ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит. Това каза в интервю за БТА министърът на финансите от служебното правителство Румен Порожанов.

Като свое основно задължение като служебен министър той посочи създаването на предпоставки годината да завърши с нормално функционираща бюджетна система. Годината е извънредна заради проблемите, които се появиха; нашето послание е да кажем "какво", а не "кой" и "защо", каза Порожанов.

Два са основните проблеми пред изпълнението на бюджета за тази година - завишените прогнозни приходи и спирането на европейските програми, смята служебният финансов министър.

За да не се загубят средства по оперативните програми Министерството на финансите ще се опита да прехвърли средства от програмата за растеж и развитие на регионите към спрените европейските програми, за да се възстановят плащанията, отбеляза Порожанов.

Ще бъдат предложени и мерки за намаляване на неизпълнението на приходите. Един от директорите на приходи агенции ще бъде сменен, заяви финансовият министър.

Румен Порожанов е убеден, че банковата система е стабилна. Спрямо КТБ законодателството ни предвижда процедура, която трябва да бъде извървяна, никой не би си позволил да нарушава закона и не вярвам, че подобни катаклизми ще се повторят през следващите месеци, каза той.