Половината автогари с нарушения
Половината автогари с нарушения / снимка: МТИТС
Половината автогари с нарушения
31695
Половината автогари с нарушения
  • Половината автогари с нарушения

Всяка втора автогара е с нарушения, установи проверката на всичките 170 автогари на територията на цялата страна, извършена от агенция „Автомобилна администрация", съобщиха от транспортното министерство. Сред най-честите нарушения са липса на навеси и осветление в автогарите, мръсни тоалетни и липса на табла с цените на билетите.

Акцията за проверка на автогарите беше започната от министъра на транспорта Александър Цветков на 29 юни във Варна. Инспекторите са издали предписания на 89 автогари със срокове за отстраняване на установените нередности. Само две автогари във Варна вече са с отстранени нередности. В областите Сливен, Русе и Търговище не са открити нарушения. В две области има автогари, които вече се използват само като спирки. Това са 4 автогари във Варна и една в Монтана. Най-често срещаните нарушения са липса на навеси и осветление на секторите за тръгване и спиране на автобусите; неработещи или липсващи уредби за звукова информация за тръгващите и пристигащите автобуси, както и както и тоалетни, които неотговарят на изискванията на РИОКОЗ. В много автогари не е осигурено отопление на чакални за есенно-зимния период. Установено е, че липсва хоризонтална маркировка върху твърдата настилка на площадките на автогари. В много от обектите липсват помещения за приемане и съхранение на багажа, както и оборудвани стаи за майки с деца. В някои чакални няма и табла с цените на билетите по всяко направление.

От началото на месеца са започнали повторни проверки по всички автогари в страната, обясниха от транспортното министерство. Предвидените най-строги санкции за нарушителите са максимални глоби и дори закриване на автогари.