Покачването на юана може да навреди на икономическия растеж
Покачването на юана може да навреди на икономическия растеж / снимка: БГНЕС

Рязкото покачване на курса на юана може да окаже отрицателно влияние върху икономическия растеж на Китай, заяви Фан Ган, член на комитета по валутно-кредитна политика към Китайската народна банка, цитиран от К2Капитал.

Дори при повишаване на курса на китайската национална валута с 30-40 процента, очакванията за по-нататъшно укрепване на курса се запазват, тъй като в дългосрочен план доларът ще спада. Покачването на курса на юана ще доведе до намаляване на спекулативния капитал на пазара, което според Фан Ган може да навреди на икономиката на страната, пише БТА.

Юанът се повиши с 6,8 на сто от момента на ревалвацията с 2,1 на сто спрямо долара през юли 2005 година. Фан отбеляза, че за да се справи с вътрешния и външен дисбаланс в икономиката, Китай трябва да увеличи цената на ключови производствени ресурси, включително земята и суровините.

Експертът смята, че е необходимо да се задължат държавните компании да плащат дивиденти на министерството на търговията. С допълнителните приходи правителството би имало възможност да намали данъците или да увеличи социалните разходи, за да се повишат чистите доходи на потребителите и да нарасне обемът на потреблението.