Погват такситата на Юбер с тайни клиенти
Погват такситата на Юбер с тайни клиенти / снимка: БГНЕС

От две седмици транспортното министерство е впрегнало свои служители да наемат таксита от електронната платформа за споделени пътувания Юбер. Целта е те да бъдат използвани като тайни клиенти и така да осигурят доказателства пред съда, че фирмата извършва незаконна дейност. Това се оказал единственият начин да се съберат годни за съда доказателства, пише вестник "Труд".

Преди около месец Софийската градска прокуратура разпоредила на три ведомства - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство, МВР и НАП, да съберат доказателства, че фирмата Юбер България извършва таксиметрова дейност, без да има лиценз, и да й ги предоставят, за да бъде изправена фирмата пред съда. Това стана, след като сигнал до прокуратурата подадоха от браншовото сдружение "Такси".

Преди това таксиметровите фирми се оплакаха в транспортното министерство от нелоялната конкуренция на Юбер. Ведомството обаче не можеше да направи нищо, защото инспекторите му не могат да спират частните коли, които се използват от Юбер, а само лицензираните таксита. Частни коли могат да се спират за проверка само от Пътна полиция. Само че, когато те правят това срещу автомобили, които незаконно извършват превози срещу заплащане, досега трудно намираха доказателства, защото обикновено пътникът отрича, че е платил на шофьора. Така единственият възможен начин за събиране на годни доказателства се е оказал "тайният клиент".

В същото време депутатът от БСП Георги Кадиев започнал да събира данни за дейността на Юбер, за да предложи промяна в законодателството, която да узакони тази дейност. Кадиев прави това през Фейсбук, но в петък той каза пред "Труд", че все още не е готов с текстове.