Подпомагат с 10 млн. лв. общините със обективен структурен дефицит
Подпомагат с 10 млн. лв. общините със обективен структурен дефицит / снимка: Sofia Photo Agency

Държавата ще подпомогне с 10 милиона лева общините с обективен структурен дефицит. Средствата се предвидени в централния бюджет за 2008-ма година. Правителството утвърди наредба за условията и реда за финансово подпомагане на тези общини през тази година.

През 2007 година и 2006 година бяха предоставени също по 10 млн. лв. за общините. Прилагането на нормативния акт трябва да възстанови финансовата стабилност на общините.

В наредбата е посочено, че общината е с обективен структурен дефицит, когато съотношението на бюджетния дефицит към общо разходите, отчетени към края на 2007 година надвишава 5 на сто, когато равнището на безработицата за 2007 година е с над 35 на сто по-висока от средното за страната и когато землищата на населените места в общината са включени в териториалния обхват на планинските райони. Тези общини ще могат да подадат и искане за подпомагане до Министерството на финансите.

Средствата ще се предоставят на два транша, като вторият ще се провежда само в случай че общината е предоставила отчет за изразходване на средствата от първия транш и за изпълнение на заложените мерки в програмата.