Подписваме меморандум за разбирателство с „Фьост Алпине”
Подписваме меморандум за разбирателство с „Фьост Алпине” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Меморандум за разбирателство с австрийския металургичен гигант „Фьост Алпине” ще подпише българското правителство на 8 септември. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Документът ще определя задълженията на българската държава и австрийската компания, ако тя реши да построи стоманодобивен завод у нас. България се конкурира с Румъния, Турция и Украйна за мащабната инвестиция в размер на над 5 милиарда евро, която гигантът иска да направи в Източна Европа.

Ако „Фьост Алпине” решат да построят завода си в България, още тази година трябва да подпишем инвестиционното споразумение, обясни Петър Димитров. Той отказа да коментира къде точно ще бъде разположена индустриалната зона, ако бъде изградена в нашата страна и не потвърди думите на заместника си Явор Куюмджиев, че заводът ще бъде разположен в района на Бургаското езеро.

Ако австрийската компания избере България, ще бъде обявена и тръжна процедура, тъй като вече има интерес и от други, по-малки компании, които искат да развиват дейността си в индустриалната зона, която ще построи „Фьост Алпине”, допълни икономическият министър.

По думите му Украйна и Турция имат предимство пред България и Румъния за избора на „Фьост Алпине”, тъй като нямат ограничения на квотите вредни емисии.