Подписан е Многостранен гаранционен договор, валиден за България
Подписан е Многостранен гаранционен договор, валиден за България / netinfo

Националното бюро на Великобритания подписа Многостранен гаранционен договор, валиден за България и Румъния, съобщиха от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Това е станало на 9 март и вече договорът е подписан от всички 32 държави от европейското икономическо пространство с валидност 1 януари 2007 година -датата на присъединяването на България към Европейския съюз.

Предстои уведомяване на Европейската комисия от страна на Съвета на бюрата, след което се чака потвърждение от Съвета на министрите и се публикува в официалния журнал.

По информация на Съвета на бюрата времето до приключването на този процес е минимум три месеца от датата на уведомяване на Европейската комисия.

В официалната публикация в журнала на Европейската комисия ще бъде упомената датата на отпадане на граничния контрол за проверка наличието на застраховка Гражданска отговорност" /Зелена карта/ за български моторни превозни средства с валиден държавен регистрационен номер, пътуващи на територията на ЕИО, а именно 27-те държави членки на Европейския съюз, както и Андора, Хърватия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Това не освобождава водачите на моторни превозни средства от задължението за сключване на застраховка "Гражданска отговорност", валидна, както за територията на България, така и за държавите-членки на ЕИО.

В случай на застрахователно събитие, настъпило на територията на ЕИО, с участието на български автомобил със застраховка "Гражданска отговорност", водачът трябва незабавно да се обърне към представителя за уреждане на щети на застрахователя, издател на полицата "Гражданска отговорност" в конкретната държава.

До официалната публикация от Европейската комисия за датата, от която ще отпадне граничната проверка за наличие на застраховка "Гражданска отговорност", българските водачи, посещаващи държавите от ЕИО, трябва задължително да притежават валиден международен сертификат "Зелена карта", се посочва в съобщението.