Подписаха за енергийния холдинг
Подписаха за енергийния холдинг / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров официално е разписал решението за създаването на Български Енергиен Холдинг (БЕХ), съобщиха от енергийното министерство. Оттам увериха, че всички документи за вписване на промените в Търговския регистър са внесени.

Мегахолдингът ще включва пет дружества със 100% държавно участие - „Мини Марица изток”, ТЕЦ „Марица изток 2”, АЕЦ „Козлодуй”, Националната електрическа компания и „Булгаргаз” с трите му дъщерни дружества – „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” и „Булгартел”. Реално структурата е създадена на базата на съществуващия „Булгаргаз Холдинг” ЕАД, като акциите от капитала на останалите компании са прехвърлени към БЕХ.

Със създаването на новата холдингова структура страната вече има една от най-големите енергийни компании в региона и създава национален енергиен лидер с активи на стойност около 8,5 милиарда лева, обясняват от министерството на икономиката и енергетиката.

Мегахолдингът ще има приходи в размер на 3,6 милиарда лева и 21 хиляди служители. От ведомството увериха, че създаването на холдинга цели по-добро управление на включените в него единици.

Енергийният холдинг ще се управлява от временен Съвет на директорите в петчленен състав – Галина Тошева, заместник – министър на икономиката и енергетиката, Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК, Иван марков, изпълнителен директор на ‘Мини Марица Изток” и Георги Христозов, главен изпълнителен директор на „ТЕЦ Марица Изток 2”.

Предстои стартирането на открита процедура за избор на мениджърски екип на холдинга, съобщиха още от енергийното ведомство.