Плоският данък може и да не бъде 10%
Плоският данък може и да не бъде 10% / netinfo

Вероятно до края на септември ще стане ясно точно колко процента ще бъде размерът на плоския данък. Това прогнозира в интервю за Дарик радио депутатът от левицата и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Петър Кънев. Той самият не бил сигурен, че плоският данък ще бъде 10 процента, както обявиха лидерите на тройната коалиция в края на юли.

Според Кънев тъкмо плоският данък бил най-сериозното постижение сред всички планирани мерки от управляващите. Депутатът увери, че се търси решение, за да не бъдат ощетени определени групи граждани от въвеждането на плоския данък. Ето какво каза още Петър Кънев за размера на данъка:

Не съм убеден, че той ще бъде 10 процента. Може да бъде и 11 или 12 процента. Тепърва предстоят доста сериозни анализи. Разбира се, че колкото е по-нисък, толкова по-добре и за българския бизнес и за българските граждани. Не бих казал, че бюджетът не би го издържал. По-скоро разчетите се правиха и преди заседанието в Евксиноград и за 11 до 13 процента. Голямата тема е, че ще има плосък данък. Нека да оставим спокойно ръководството на Министерството на финансите да направи своите разчети и след това достатъчно време има пред нас до началото на работата по приемането и обсъждането на бюджета. Предполагам, че до края на септември ние ще имаме яснота колко точно ще бъде плоският данък.