Плодовете скъпи заради дъждовете
Плодовете скъпи заради дъждовете / Кирил Кирилов

Тазгодишните плодове са по-скъпи заради дъждовната пролет. „Тази година метеорологичните условия бяха много неприятни към черешите и ягодите.

Слана унищожи големи масиви от кайсии и поради тази причина тези плодове не се предлагат на борсата. В момента има малки количества от кайсии и праскови, които са внос от Турция и Гърция", обясни представителят на борсата Антоанета Толева пред Нова телевизия.

На една от големи борси за плодове и зеленчуци в София - тази в „Слатина" - дори няма череши и ягоди. Има само кайсии и праскови - и то внос.

Цените на прасковите се движат в диапазона от 2,50 до 3,20 лева, нектарините пък са между 2,40 и 2,70 лева, а кайсиите - от 2,50 до 3 лева.

Черешите на пазара са ранни, вкусни и... скъпи

„При такава ситуация винаги има спекула, но това не е лоша дума. Това е търговия и всеки може да се възползва от нея. Разговарях с производители от Кюстендил. Хората са много притеснени, защото има масиви, които са компрометирани. Те не смеят да коментират цена, тъй като не са сигурни в качеството на продукцията", коментира експертът Едуард Стойчев, който е бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Почти напълно е унищожена реколтата от череши, сливи и ябълки в Кюстендилско

Проблемът с черешите обаче ще е най-малък. Тепърва се очакват проблеми със сливи, кайсии, ябълки и круши, които са в лошо състояние. И при тях ще се разчита на внос.

Относно слуховете, че лятото няма да ядем български домати и чушки, от борсата поясниха, че в момента има оранжерийни родни домати, които са с добро качество. Цените им са около 2-2,40 лева.

Източник: Novanews.bg