Плевнелиев: Социална политика и инфраструктура да не се противопоставят
Плевнелиев: Социална политика и инфраструктура да не се противопоставят / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев: Социална политика и инфраструктура да не се противопоставят
63240
Плевнелиев: Социална политика и инфраструктура да не се противопоставят
  • Плевнелиев: Социална политика и инфраструктура да не се противопоставят

Социалната политика не трябва да се противопоставя на инфраструктурата. Това коментира президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава взе участие в дискусия за стратегията на България за развитие на инфраструктурния сектор. Плевнелиев обяви още, че очаква съвсем скоро старт на проверките на ЕК в областта на енергетиката.

Според Росен Плевнелиев не е работещ модел изкуственото противопоставяне на политиката на доходите срещу инвестициите инфраструктурата. „Социалната политика не бива да бъде противопоставяна на инфрактруктурната политика. Напротив, двете са в синхрон. Това смятаме да правим до 2020 година. Инфраструктурната политика е предпоставка за солидарна и социална политика", каза държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че към момента очаква в България ще дойдат независими енергийни експерти, които да проверят работата и ценообразуването на ЕРП-тата. „Очакваме старт на проверките на ЕК чрез ГД „Енергетика" и ГД „Конкурентоспособност". България ще си напише добре домашното заедно с европейските експерти. Те ще ни помогнат да посочим всичко по пътя на ценообразуването в България и да завършим пълен обем на проверки – прокуратурата проверява, вече и КЗК прави своите анализи и проверки, Агенцията за държавна финансова инспекция също проверява, а сега ще дойдат и две европейски дирекции. Така ще стигнем до истината", обясни президентът.

Плевнелиев отговори лаконично на искането на РЗС, президентската администрация да си спази обещанието за курсове по конституционно право на кандидат-депутати. Държавният глава бе категоричен, че президентската институция отказва да бъде място за агитация и за „предизборни упражнения" на една или друга политическа сила. Той помоли политическите лидери на България да се обърнат към народа и да кажат какво трябва да се направи и какво те поемат като ангажимент да свършат в тежката за хората ситуация.

Президентът коментира, че през следващите години не се очаква икономически растеж в целия ЕС и това е неочаквано за всички. „В такава ситуация усвояването на фондовете вече трябва да става по много по-гъвкав начин", допълни Плевнелиев.

Плевнелиев Социална политика и инфраструктура да не се противопоставят
netinfo