Плащанията над 15 000 лв. - само по банков път
Плащанията над 15 000 лв. - само по банков път / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плащанията над 15 000 лв. - само по банков път
38299
Плащанията над 15 000 лв. - само по банков път
  • Плащанията над 15 000 лв. - само по банков път

Плащанията над 15 000 лева да се извършват само по банков път от гражданите и фирмите. Това реши парламентът, като прие окончателно Закона за ограничаване на плащанията в брой. Законът няма да се прилага за теглене и внасяне в брой от собствени платежни сметки, на съпрузи и роднини по права линия, изплащане на трудови възнаграждения. Ето какво каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ за това какво е накарало управляващите да се отказажат от намерението заплатите да се изплащат по банков път:

На този етап за заплатите няма да има законово задължение да бъдат изплащани задължително по карти на служителите. Направихме сериозен анализ и дебат по тази тема и се установи, че в малките населени места няма достатъчно добра банкова инфраструктура, така че хората да могат да ползват без затруднение банкови карти, да теглят или да внасят по собствените си сметки.

От друга страна, направихме анализ на банковите такси за обслужване на банкови сметки и се оказа, че те не са никак малки и при ниски възнаграждения това би акумулирало доста средства, които ще излязат от хората и съответно ще ги утежнят в някаква степен.

Беше приет много интересен текст, а именно тогава, когато фирмите и гражданите ще плащат своите данъци, както и други плащания към бюджетни предприятия, което ще рече всички министерства, техните териториални структури, включително и общини, ще може да ги плащат без банкови такси и комисионни, ако се извършват през съответния ПОС-терминал, като всяка от тези организации ще бъде задължена да осигури такъв ПОС-терминал, така че всяка една фирма или човек със своята банкова карта ще може да плаща тези свои задължения без такси и комисионни.

При нарушения на забраната за плащания брой над 15 000 лева глобата е в размер на 25 на сто от общия размер на направеното плащане, ако става дума за физическо лице. Ако е юридическо - то ще търпи имуществена санкция в размер на 50 на сто от сумата, изплатена в нарушение на този закон. При повторно нарушение санкциите се удвояват.