Планът за стимулиране на САЩ може да е готов до март
Планът за стимулиране на САЩ може да е готов до март / netinfo

Пакетът от мерки за стимулиране на американската икономика и избягване на рецесия може да е готов до началото на март, смята сенатор от демократите.

Чарлс Шумър, който е председател на Комисията по икономика в Сената, изрази очакването си демократи и републиканци да намерят общи позиции, а вече е постигнато споразумение, че част от мерките ще бъдат намаление на данъците, пише БГНЕС, като се позовава на Ройтерс.

В годината на президентските избори обаче подробностите около този план ще разпалят много дебати, особено във връзка с намаляването на данъците. „Аз съм оптимист, че може да оформим пакета от мерки, да го подпишем и завършим до първи март“, заяви Шумер по телевизия „Фокс“.

Американският президент Джордж Буш предложи временно намаляване на данъците и други мерки на стойност 150 млрд. долара за подсилване на икономиката, засегната от безотговорното отпускане на заеми на американския пазар на недвижими имоти и свързаните с това финансови затруднения.

Според някои американски икономисти и банкери икономиката на САЩ вече е в умерена рецесия, въпреки че технически за нейното признаване е необходимо да има спад на растежа две поредни тримесечия.