Планират съкращения в МВФ
Планират съкращения в МВФ / снимка: БГНЕС

15% съкращения на щата планира новият президент на Международния валутен фонд Доминик Стос-Кан, съобщи той в интервю за The Wall Street Journal. По думите му през 2010 г. организацията ще се сблъска с 400 млн. долара дефицит, а съкращенията могат да намалят този дефицит с 100 млн. долара.

В момента в МВФ работят 2634 човека, включително ръководители, специалисти-икономисти, административен апарат, програмисти, шофьори и т.н. Според Строс-Кан съкращенията трябва да са за сметка на работещите в МВФ 1269 икономисти.

По неофициална информация още през октомври Министерството на финансите на САЩ е препоръчало на топ-мениджмънта на МВФ да помисли за 10% съкращения извън плановете на финансовата организация за редуциране на броя на сътрудниците с 6 на сто през следващите три години.

Според експертите Строс-Кан разчита на това, че мащабните съкращения ще му позволят да убеди акционерите на фонда да дадат съгласие част от златните запаси (около 400 тона от общо 3217 тона) да бъдат продадени, а средствата – инвестирани и използвани за ликвидиране на дефицита в бюджета.

За да разреши такава операция обаче, администрацията на САЩ трябва да получи подкрепата на Конгреса. Досега Белият дом избягваше да иска такава поддръжка и според експертите, продажба на част от златния резерв е малко вероятна.