Планират 50 млн. лв. допълнително за бедствия
Планират 50 млн. лв. допълнително за бедствия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чобанов за допълнителните пари да бедствия
74166
Чобанов за допълнителните пари да бедствия
Цонев за предложението за КТБ
  • Чобанов за допълнителните пари да бедствия
  • Цонев за предложението за КТБ

Допълнителни 50 млн. лева за бедствия и 225 млн. лева за Здравната каса приеха депутатите от бюджетната комисия. И двата текста бяха записани в актуализацията на бюджета на Здравната каса на второ четене. Текстовете бяха приети с гласовете на БСП и ДПС.

Допълнителни пари за бедствия - от таксата за екоцентралите

Допълнителните 50 млн. лева за бедствия ще дойдат от парите, които са събрани от таксата върху приходите на производителите на вятърните и слънчевите централи.

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов, с чието одобрение стана предложението за увеличаване на парите за бедствия, обясни, че въпреки отмяната на таксата от Конституционния съд, събраните до момента пари няма да се връщат на централите.

И 50-те млн. лева за бедствия, и приетите 225 млн. лева допълнително за здраве ще бъдат отпуснати, без да се нарушава макрорамката на бюджета, обясни Петър Чобанов. Реално министерствата ще могат да разполагат с 5 на сто по-малко от парите си, за да се осигури ресурс за касата.

"Както видяхте, това е преразпределение на средства. Имаше един запис за 150 млн. лева "програми и проекти в областта на енергетиката". Конституционният съд отмени таксата, от която се получаваха приходите за тези програми и проекти. До момента са получени 81 млн. лв. и 50 млн. лв. ще отидат за бедствия и аварии", каза финансовият министър в оставка, като отчете този ход като много важен с оглед на ситуацията в след наводненията в страната. Чобанов изрази надежда предложението да бъде одобрено от депутатите в пленарна зала и го окачестви като "приемливо за всички".

Любопитното е, че и двата текста бяха записани в законопроекта за актуализацията на бюджета на Здравната каса, с който се променя и републиканският бюджет. Неговата актуализация с отделен закон обаче не бе приета, въпреки че депутатите от ДПС гласуваха „за" нея. Реално това означава, че ако и в пленарната зала се запази това гласуване, няма да се стигне нито до увеличаване на дефицита, нито до вдигане на тавана на дълга, срещу което са депутатите от Коалиция за България.

Йордан Цонев с предложение за гарантираните влогове в КТБ

Народните представители от БСП не одобриха и предложението на Йордан Цонев парите на вложителите от Корпоративна търговска банка, които имат гарантирани влогове - т.е. до 196 000 лева за граждани и фирми, да бъдат изплащани от 20 август - 60 дни след началото на специалния надзор. За публичните личности няма да важи банковата тайна. Според Йордан Цонев, така няма да се наруши макрорамката на бюджета.

"Отговорихме на обществените очаквания това да стане достатъчно прозрачно, за да няма обвинения, че така се бърза, за да се покрият някакви следи. Всички, които са заемали висши държавни длъжности по закона за публичност на тези лица, те са доста - там се включват магистрати, кметове, политици, депутати, могат да си получат влаговете, ако имат такива, само при разкриване на банковата тайна - тоест чрез медиите хората трябва да разберат кои са тези лица. Същото важи и за офшорните компании, които имат влогове до нивото на гарантираност. Те, за да си получат влога, ще трябва да кажат кой е крайният собственик на тази компания. Тоест с предложението правим две крачки: първо, към това хората да си получат по-бързо парите; второ, това да стане при публичност на действията, да се види кой какви средства има там", каза Цонев.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че одобрява предложението за вложителите на Корпоративна търговска банка. Не е ясно обаче дали то ще бъде подкрепено в пленарната зала. Мотивът „против" на Коалиция за България е, че не може да се гласува подобно предложение само за една банка, а и то трябва да се гледа в пакет заедно със Закона за гарантиране на влоговете, за който има предложение за промяна от Янаки Стоилов.

Не е ясно как ще гласуват депутатите от ГЕРБ, които не влязоха в заседанието на бюджетната комисия. В петък лидерът на партията Бойко Борисов даде съгласие да осигури кворум „с колкото са необходими депутати", за да се гласуват допълнителните пари за здраве.

Извънредното заседание на парламента, на което трябва да се гласуват бюджетите на Здравната каса и на държавата, започва в 14 часа.