Питат Станишев за данъка върху хазарта
Питат Станишев за данъка върху хазарта / netinfo

Бюджетната комисия в парламента за втори път не стигна до окончателно решение какъв ще е данъкът за хазартната дейност през 2007-ма година. По предложение на председателят Петър Димитров депутатите поискаха официално становище от премиера Сергей Станишев.

В законопроекта за корпоративното подоходно облагане се предлага данъчната ставка за хазартната дейност да е 10% през следващата година. Така на практика се изравнява налогът за тотото и спортните залагания с тази за бинго зали и казина.

В момента първите се облагат с 8 на сто данък, а казината и бингото с 12 на сто. Аргументът на съотношението е, че печалбите от тотото и спортните залагания са значително по-ниски. Спорът в бюджетната комисия е да се запази ли първоначалното предложение на Министерството на финансите, където данъчната ставка за всички хазартни дейности да е 10 процента или да се вземе предвид писмото на финансовия министър Пламен Орешарски, предлагащ все пак да има диференциацията.

Орешарски предлага за тотото и спортните залагания ставката да е 8 на сто, а за казината и бингозалите – 12 процента. Тъй като за депутатите от бюджетна комисия не се изясни какво е предложението на правителството, те поискаха официално по данъка върху хазарта да се произнесе министър-председателят.