Пием повече безалкохолни
Пием повече безалкохолни / netinfo

Динамично нараства потреблението на безалкохолни напитки у нас, което през първото полугодие на годината е достигнало ръст с 15,5 процента. Общото потребление на напитки за полугодието e 717 млн. литра и е с 96 млн. литра повече от същия период на миналата година, съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Според председателя на Асоциацията Милчо Бошев, заради горещините през летния сезон ръстът за следващото тримесечие ще бъде още по-голям, но все още няма обобщени данни.

Потреблението на бутилирани води се е повишило с 14 процента - с 38 млн. литра. Консумацията на натуралните минерални води е увеличена с 13 на сто.

Цените на водата в сравнение със същия период на миналата година са завишени от 7 до 14 процента за различните разфасовки, което е в резултат на увеличените цени на транспортните разходи, електроенергията и опаковките.

Високи са продажбите на газирани напитки, скокът при тях е с 18 на сто, съобщиха от асоциацията. Изпити са близо 44 млн. литра напитки в повече от миналата година. Търсенето на напитките тип"кола"е нараснало с 19 на сто, а на напитките"лайт"със 17 на сто.

Цените на газираните напитки да се запазят на ниво като миналата година основно поради увеличение на продажбите на големи разфасовки. При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, пуншове, разтворими и разреждащи се, потреблението за първото полугодие е нараснало с 13 на сто, като при тихите негазирани напитки увеличението е с 16 на сто.

Повишено е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 11 на сто. Това е с близо 3 млн. литра повече от предходната година и е формирано основно от продукти произведени в България. В групите на напитките"студен чай"и"енергийни& спортни"ръстът за полугодието е съответно 26 и 43 на сто. Все по-голям става делът на продукти от двете групи напитки, произведени в България, цените на които са далеч по-атрактивни от тези на вносните аналози.