Петролът тръгна надолу, пазарите в Западна Европа с ръстове
Петролът тръгна надолу, пазарите в Западна Европа с ръстове / снимка: EPA/BGNES

На валутните пазари по обед доларът се котира спрямо еврото около 1,2840, което е над нивата от петък, когато зелените пари бяха поскъпнали към единната европейска валута до 1,2726 за 1 евро.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши тази сутрин над 68 долара за барел, след като през миналата седмица САЩ, Индия и Китай понижиха лихвите, което даде повод на инвеститорите да очакват ръст на търсенето заради евентуалното засилване на икономиките. Допълнително борсите очакват и допълнително намаляване на добива още веднъж от страна на ОПЕК на срещата на картела на 17 декември в Нигерия.

По обед обаче трендът се обърна, а цените поеха надолу заради намаляването на потреблението в Азия. На електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за 66,90 долара за барел, а в Европа нефтът сорт Брент се търгува за 63,38 долара за барел.

Капиталовите пазари в Европа затвърдиха първоначалния устрем, като дори един от малкото измерители, които губеха сутринта – FTSE 100 във Великобритания, вече е на положителна територия. Измерителят скача с 0,67 на сто до 4406 пункта. В Германия DAX прибавя 1,47 процента до 5061 пункта, а в Париж CAC 40 прибавя 0,83 на сто до 3516 пункта.

В червено са оцветени борсите в Испания, Латвия и България.

DarikFinance.bg